Raluca Turcan, ministrul Muncii, a făcut publică propunerea de rectificare bugetară pentru ministerul pe care îl conduce. Ministrul a transmis că planul prevede diminuarea sumei pentru bugetul asigurărilor sociale, dar pe de altă parte o creștere a bugetului pentru șomaj. Raluca Turcan a explicat detaliat motivele care stau în spatele acestei decizii și faptul că după rectificare nu vor avea de suferit beneficiarii. „Gradul de sustenabilitate a bugetului de pensii este în creștere față de suma estimată inițial la veniturile pe anul 2021.

Propunerea de rectificare bugetară pentru Ministerul Muncii prevede diminuarea cu 3,3 miliarde de lei a subvenției acordate de la bugetul de stat către bugetul asigurărilor sociale, fapt care reflectă creșterea veniturilor colectate din contribuțiile angajaților. În acest moment, BASS nu mai are nevoie de subvenția de 16,77 miliarde de lei de la bugetul de stat, prevăzută la începutul anului, ci doar de 13,4 miliarde de lei. Creșterea investițiilor cu 32,4% față de perioada similară a anului trecut și măsurile de susținere a mediului de afaceri – măsurile pentru angajați și angajatori, flexibilizarea muncii, debirocratizarea, digitalizarea relațiilor de muncă au avut impact și asupra pieței muncii, astfel încât, din ianuarie până acum, s-au înregistrat un număr de 120.000 noi contracte active și tot atâtea persoane nou intrate pe piața muncii.

Diminuarea subvenției de la bugetul de stat NU înseamnă reducerea bugetului alocat Ministerului Muncii. Sumele necesare pentru plata pensiilor, ajutoarelor sociale și a celorlalte drepturi sunt prevăzute în bugetul asigurărilor sociale și vor fi achitate la timp beneficiarilor, ca până acum”, a scris ministrul pe pagina de socializare. Pe de altă parte, Raluca Turcan a explicat faptul că va fi necesară o majorare a bugetului pentru un alt sector din cadrul ministerului pe care îl conduce. „În propunerea de rectificare a bugetului Ministerului, este prevăzută, de asemenea, o creștere de 547 milioane de lei pentru echilibrarea bugetului de șomaj, ca efect al majorării cheltuielilor pentru aplicarea măsurilor active destinate angajaților și angajatorilor”, a declarat Turcan.