Lupta cu cei care transforma campurile din localitati in gropi de gunoi ad-hoc va continua, dar cu amenzi mai aspre. Potrivit legii promulgate de presedintele Klaus Iohannis, la inceputul acestei luni, amenda pentru aruncarea deseurilor sau incendierea lor, s-a majorat pana la 70.000 de lei. Totodata, masinile folosite la aruncarea deseurilor in locuri nepermise pot fi confiscate in continuare.

Nici primariile nu scapa de regulile noi. Autoritatile au obligatia de a a colecta separat deseurile de hartie, metal, plastic, sticla si textile, pentru a evita sanctiunile .
Legislatia prevede faptul ca primariile trebuie sa asigure colectarea separata cel putin pentru deseurile de hartie, metal, plastic si sticla, iar pana la data de 1 ianuarie 2025 si pentru textile din deseurile municipale.
Primariile trebuie sa stabileasca daca gestionarea deseurilor trebuie realizata prin intermediul unui singur contract de delegare a serviciului de salubrizare sau prin mai multe tipuri de contracte.
Prin aceasta masura, Romania incearca sa se alinieze normelor europene privind gestionarea deseurilor si cresterea gradului de reciclare.