După ce miercuri parlamentarii au votat proiectul de hotărâre privind revocarea Renatei Weber de la conducerea instituţiei Avocatul Poporului cu 247 de voturi ‘pentru’, astăzi s-au încins spiritele din nou pe scena politică.
Partidul Social Democrat a ieșit la atac. Marcel Ciolacu a declarat că social-democrații depun sesizare la Curtea Constituţională în privinţa modului în care a avut loc procedura de revocare.
„Aţi văzut cu toţii cum s-au desfăşurat lucrurile, pur şi simplu ca pe timpul lui Stalin. Nici nu au lăsat Avocatul Poporului, pe doamna Renate Weber, să explice sau să răspundă la acuzaţiile aduse de către actualii guvernanţi. Vreau să reamintesc oamenilor foarte clar, Avocatul Poporului are activitatea de a monitoriza puterea să nu încalce libertăţile şi drepturile cetăţeneşti, ale noastre ale tuturor (…) Să vii tu putere, guvern, şi să aduci acuze Avocatului Poporului că te-a monitorizat şi a spus unde ai încălcat legea în ceea ce priveşte drepturile şi libertăţile cetăţeneşti mi se pare pur şi simplu sfidător într-o ţară europeană. O să ne adresăm zile următoare şi Comisiei Europene, vom trimite o sesizare, pentru că este inadmisibil aşa ceva. A fost încălcat statul de drept în România”, s-a exprimat președintele PSD.
De cealaltă parte a baricadei, președintele liberalilor, Ludovic Orban, a declarat: „Este o decizie care a fost luată în conformitate cu procedurile constituţionale şi legale, care are o fundamentare şi are un raport al Comisiilor juridice prin care se precizează clar încălcările Constituţiei şi legislaţiei care au stat la baza revocării”, susține liderul PNL.
Va reamintim că partidele de opoziție au acuzat-o pe Weber că „a acţionat cu depăşirea competenţelor legale, având drept consecinţă nerespectarea legii de organizare şi funcţionare a instituţiei şi a Constituţiei”.
O alta acuzație adusă lui Weber este că „nu a transmis Parlamentului şi Guvernului raportul special şi recomandările privind problemele de sistem constatate în cazul crimelor de la Caracal”.