Romania a solicitat oficial Bancii Europene de Investitii suma de 4 miliarde de euro pentru dezvoltarea unor proiecte in sectoarele sanatate si transport. Adrian Caciu, ministrul Finantelor, a avut o intrevedere cu Christian Kettel Thomsen, vicepresedintele Bancii Europene de Investitii caruia i-a inmanat solicitarea Romaniei pentru o asistenta financiara rambursabila din partea BEI de pana la 4 miliarde euro.

Suma este necesara pentru implementarea unor investitii din sectoarele transporturi si sanatate, finantate prin Planul National pentru Redresare si Rezilienta si POS 2021 – 2027, potrivit unui comunicat emis de Ministerul Finantelor.
„Investitiile din Fondurile pentru Recuperare si Rezilienta, raspunsul Europei la COVID, ofera o oportunitate o data la o generatie. Banca Europeana de Investitii saluta solicitarea oficiala de a sprijini investitiile pe scara larga in sanatate si transport in Romania in anii urmatori si de a consolida si mai mult cooperarea cu partenerii romani atunci cand examinam, planificam si finantam scheme individuale.” a declarat Christian Kettel Thomsen, vicepresedintele Bancii Europene de Investitii, citat in comunicat.
Banca Europeana de Investitii sustine proiectele care reduc decalajele de dezvoltare regionala, consolideaza competitivitatea economica si imbunatatesc nivelul de trai. Imprumuturile acordate Romaniei din 1991 pana in prezent depasesc 16 miliarde euro.