Primarul din Giurgiu a transmis o scrisoare deschisa catre autoritatile de la nivel central si parlamentari. Acesta a cerut sprijin si a prezentat situatia disperata cu care se confrunta municipiul pe care il conduce. Dupa ce o perioada elevii au invatat in sistem online pentru ca in scoli era frig, acum, primarul anunta ca de saptamana asta si locuitorii vor ramane fara caldura, din lipsa de fonduri. Singurele institutii pentru care va mai fi furnizat agent termic sunt Spitalul Giurgiu si institutiile sociale. “In fiecare zi a mandatului meu am gasit solutii pentru a merge mai departe, insa in prezent am epuizat toate resursele, iar singura speranta pe care o mai am este in dumneavoastra, domnule prim-ministru, domnule ministru, domnilor parlamentari PSD si PNL”, le-a transmis primarul.

Situatia la Giurgiu a aparut din cauza majorarii cuantumului facturilor, dar si a lipsei fondurilor. Acesta a explicat faptul ca unele familii din oras s-au trezit cu facturi de 2000 de lei si ca a fost nevoit sa ofere subventie, dar sumele sunt in continuare mari.

Iata textul integral al scrisorii deschise:

“Stimate domnule Prim-ministru, Ministru al Finantelor, stimati parlamentari PNL si PSD, in ciuda insistentelor si a demersurilor facute de mine, in calitate de primar al municipiului Giurgiu, dar si al sprijinului oferit de parlamentarii si europarlamentarul PNL de Giurgiu in vederea deblocarii situatiei in care se afla orasul nostru din cauza fondurilor insuficiente, aproape inexistente pentru plata in avans a gazului care asigura agentul termic, municipiul Giurgiu nu are pana in prezent, un raspuns cert in ceea ce priveste solicitarea transmisa catre Guvern si MDLAP pentru acordarea unui sprijin financiar.
Aceasta scrisoare deschisa pe care o lansez si o sustin este in primul rand un strigat disperat de ajutor, dar in acelasi timp un apel la solidaritate si la conectarea tuturor parlamentarilor PNL si PSD pentru acelasi deziderat, de a sprijini solicitarea administratiei locale din Giurgiu.
Va aduc la cunostinta faptul ca, in acest moment Primaria municipiului Giurgiu a epuizat toate resursele financiare disponibile, mai mult decat atat saptamana aceasta am vandut 700 de certificate de CO2, obtinand suma de 350.000 lei, bani care asigura agentul termic, pana marti 8 februarie 2022.
In situatia in care, municipalitatea din Giurgiu nu va primi un ajutor financiar cat mai repede, Uzina Termoelectrica Production Giurgiu va functiona in urma unui plan de urgenta, adica agentul termic va fi furnizat doar catre Spitalul Judetean de Urgenta si stabilimentele sociale.
Este imposibil ca o primarie care are fonduri insuficiente sa poata sustine o subventie de 78% , in conditiile in care pretul gazului a crescut de cinci ori mai mult fata de anul 2021, atunci cand cu suma de 5,5 milioane lei am asigurat subventia gazului pentru intreaga perioada a sezonului rece, comparativ cu perioada actuala, cand am alocat 16 milioane lei doar pentru doua luni de functionare.
Vreau sa intelegeti ca, indiferent de solutiile adoptate pe plan local, intr-un fel sau altul, tot se ajungea la un blocaj, si ca este o situatie din care nu putem iesi fara sprijinul dumneavoastra.
Prin urmare, va rog sa conlucrati si sa colaborati pentru ca cei 3200 de consumatori casnici, aproximativ 10.000 de suflete sa beneficieze in continuare de agent termic.
Pe de alta parte, asigur toti giurgiuvenii ca nu voi retrage subventia, pentru ca inteleg ca este foarte dificil sa asiguri plata unei facturi in valoare de 2.000 lei (cuantumul unei facturi pentru clientii casnici, fara subventie) doar pentru energia termica si pentru ca sunt constient ca foarte multi cetateni supravietuiesc din salarii minime pe economie.
Exemplificand, in prezent o familie care locuieste intr-o garsoniera plateste aproximativ 350 lei, iar fara subventie ar fi platit 1400 lei. Pe de alta parte, pentru un apartament cu doua camere, valoarea unei facturi este de aproximativ 500 lei, iar fara subventie ar fi fost de 2000 lei.
Nu este vina mea ca pretul gazului a explodat, cum pe de alta parte nu este nici vina giurgiuvenilor care vor sa duca un trai decent, lipsit de povara pretului exorbitant al facturilor.
Nu in ultimul rand, vreau sa precizez faptul ca am tinut cont de limita de suportabilitate a giurgiuvenilor si am luat decizia de a nu mari taxele si impozitele, pentru ca cei mai multi dintre locuitorii municipiului au venituri foarte mici (pensie minima sau salariul minim pe economie), asa cum au procedat alte administratii, incercand si reusind de cele mai multe ori sa asigur necesarul de venituri si cheltuieli din bani guvernamentali.
In fiecare zi a mandatului meu am gasit solutii pentru a merge mai departe, insa in prezent am epuizat toate resursele, iar singura speranta pe care o mai am este in dumneavoastra, domnule prim-ministru, domnule ministru, domnilor parlamentari PSD si PNL.
Reiterez faptul ca, toate resursele financiare ale administratiei din Giurgiu au fost epuizate pentru plata gazului in avans si in curand nu o sa mai putem asigura intretinerea orasului (plata operatorului de salubritate), dezvoltarea (proiecte noi) si cofinantarea pentru proiectele europene ce urmeaza sa fie implementate.
Adresez un ultim apel, cu precadere Ministerului de Finante, pentru a veni in sprijinul comunitatii noastre si pentru analizarea cu responsabilitate a situatiei creata de colapsul financiar.
Va multumesc pentru tot sprijinul acordat in cele 15 luni de mandat, si am speranta ca si de aceasta data strigatul de ajutor al administratiei giurgiuvene nu o sa va lase indiferenti!”