Cu peste 16 000 de cazuri noi de infectare cu Sars-Cov-2 in doar 24 de ore si bilant negru al deceselor in fiecare zi, Romania este in situatie critica. Cea mai mare criza este in spitale, unde medicii se lupta sa salveze pacienti ajunsi in stare critica, desi au si ei nemultumirile lor si unitatile medicale sunt pline de neajunsuri. Totusi, o comunitate din Dambovita, in frunte cu primarul, da dovada de umanitate. La fiecare apel disperat al managerului spitalului, angajati ai primariei, antreprenori, oameni de bine, localnici sar in sprijinul unitatii medicale.
La cea mai recenta raportare a Grupului de Comunicare Strategica, judetul Dambovita avea o incidenta de 7,07 cazuri la o mie de locuitori si 373 cazuri in 24 de ore. Orasul Gaesti, cu o populatie de 14 905 locuitori avea 148 de cazuri raportate in ultimele 14 zile si o incidenta de 9.93 cazuri la 1000 de locuitori. Orasul este in prag de carantina. Presiunea cea mai mare este pe Spitalul Orasenesc. Aici ajung zilnic pacienti infectati din oras, localitatile limitrofe si atunci cand este nevoie din toate zonele judetului, pentru ca medicii cauta peste tot un loc liber. Managerul, Laurentiu Belusica, se lupta cu sistemul si cu neajunsurile si trage permanent semnale de alarma. Tot in comunitatea din Gaesti insa, omenia este la ea acasa. La fiecare strigat de ajutor al managerului spitalului, se gaseste macar un om care sa intinda o mana de ajutor.
Recent, primarul Grigore Gheorghe a convocat Consiliul Local si a alocat 40.000 lei la spital pentru hrana pacienților. Numarul celor internati este mare si peste 95% dintre ei sunt cazuri nevaccinate. Ajutoare de la primarie vin permanent pentru ca situatia este critica.
Si comunitatea se implica. Antreprenori, patroni de magazine, oameni simpli, dar si politicieni cu radacini in Gaesti intind o mana. Managerul Belusica le face cunoscute numele constant si le transmite multumiri. Insa neajunsurile sunt multe. De la o zi la alta apar noi cerinte. De exemplu, astazi, Belusica a cerut din nou ajutor: „Am o rugaminte.Ne trebuie 2 telefoane sau tablete folosite pe care sa punem cartela telefonica pentru sectorul covid zona rosie. Sa faca poze lizibile si sa mearga w.app. Multumim”, a scris managerul spitalului pe pagina de socializare.