Un proiect aflat astazi pe ordinea de zi a sedintei de Guvern prevede posibilitatea de prelungire cu doi ani a contractelor de finantare pentru PNDL 1. Vestea este una buna pentru multe primarii din tara, aflate in impas.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, “pentru contractele in vigoare la data solicitarii, din perioadele de programare 2015-2022 si 2016-2023, in situatia in care cu cel mult 3 luni anterior expirarii duratei contractului de finantare, beneficiarii PNDL 1 nu au finalizat obiectivele de investitii, acestia au posibilitatea de a solicita Ministerului Dezvoltarii prelungirea valabilitatii contractelor de finantare cu o perioada de pana la 2 ani”.

Totodata, beneficiarii Programului National de Dezvoltare Locala etapa I care “pana la data solicitarii de prelungire a valabilitatii contractelor de finantare nu au solicitat niciun transfer de la bugetul de stat pentru finantarea obiectivelor de investitii ce fac obiectul contractelor, nu vor putea beneficia de prelungirea contractelor de finantare”.

Programul national de dezvoltare locala este compus din urmatoarele subprograme:
a) Subprogramul „Modernizarea satului romanesc”;
b) Subprogramul „Regenerarea urbana a municipiilor si oraselor”;
c) Subprogramul „Infrastructura la nivel judetean”.
Beneficiarii acestui program sunt unitatile administrativ-teritoriale reprezentate de autoritatile administratiei publice locale, respectiv comunele, municipiile, inclusiv subdiviziunile administrativ-teritoriale ale acestora, si orasele, inclusiv pentru satele componente ale acestora, judetele, precum si unitatile administrativ-teritoriale membre ale asociatiilor de dezvoltare intercomunitara.

In prezent, in PNDL etapa I, pentru contractele de finantare cu valabilitate 2015-2022, exista un numar de 69 de obiective de investitii pentru care beneficiarii nu au solicitat niciun transfer de sume de la bugetul de stat. Aceste primarii nu vor beneficia de masura prelungirii contractelor.