Multe primarii din Romania risca sa nu mai finalizeze proiectele derulate cu bani europeni, din cauza lipsei fondurilor pentru achitarea cofinantarii. Desi au reusit sa acceseze banii pentru realizarea de investitii in localitati, autoritatile locale nu reusesc sa asigure si contributia proprie. Guvernul a decis sa acorde acestor UAT-uri imprumuturi in limita sumei de 1 miliard de lei, pentru asigurarea cofinantarii proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile de la U.E., inclusiv pentru finantarea cheltuielilor neeligibile asociate proiectelor.

 

“In prezent, sunt in implementare proiecte cu finantare din fonduri europene nerambursabile care trebuie finalizate pana la 31 decembrie 2023. Unitatile administrativ-teritoriale care nu ar putea finaliza proiectele ar fi obligate sa restituie sumele alocate, ceea ce ar putea duce inclusiv la intrarea in insolventa” a precizat ministrul Cseke Attila.

 

Actul normativ prevede plafoane in functie de marimea localitatilor. Astfel:

• consiliile judetene, capitala si sectoarele ei, dar si municipiile resedinta de judet vor putea contracta cel mult 7,5 milioane de lei

• celelalte municipii -4 milioane

• orasele- 2 milioane

• comunele- 1,5 milioane de lei.

 

Dobanda aferenta imprumuturilor este ROBOR la 3 luni comunicata de Banca Nationala a Romaniei in ultima zi lucratoare a lunii anterioare autorizarii imprumutului, la care se adauga o marja in functie de scadenta imprumuturilor, astfel 1 punct procentual pentru scadente de pana la 3 ani, inclusiv, respectiv 1,5 puncte procentuale pentru scadente intre 3 si 5 ani, inclusiv, rata dobanzii rezultata ramane fixa pe toata durata de derulare a imprumutului, cu posibilitatea rambursarii anticipate, partial sau integral.