Incepand din acest an, Ministerul Dezvoltarii deruleaza Programul national de consolidare a cladirilor cu risc seismic ridicat, care, pentru anul 2023, are un buget alocat de 200 de milioane de lei din credite bugetare si 500 milioane de lei credite de angajament, iar finantarea este de 100%. Ministerul nu cere cofinantare nici de la locatari, nici de la autoritatile locale sau central. Cererile de finantare pot fi depuse de autoritatile publice locale si centrale.
Pana in prezent, in cadrul platformei digitale investitii.mdlpa.ro, au fost primite 235 de cereri de finantare, in valoare totala de peste 4,29 miliarde lei, din care 54 de unitati de invatamant, 8 unitati sanitare si 17 institutii culturale. Dintre cele 235 de cereri, 128 au fost depuse de autoritatile locale din municipiul Bucuresti.
La propunerea Ministerului Dezvoltarii, Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri modificari la Legea nr. 212/2022 privind masuri pentru reducerea riscului seismic al cladirilor:
-incadrarea, in categoria cheltuielilor eligibile prin Program, si a cheltuielilor pentru elaborarea expertizelor tehnice, in vederea incadrarii cladirilor intr-o clasa de risc seismic si a fundamentarii masurilor de interventie, pentru elaborarea auditului energetic si pentru elaborarea certificatului de performanta energetica dupa interventie.
-se elimina termenul de 60 de zile de la intrarea in vigoare a legii bugetului de stat pentru transmiterea solicitarilor de includere in Program si a aprobarii listelor-sinteza cu obiectivele propuse spre finantare prin raportare la creditele de angajament aprobate anual cu aceasta destinatie, prevazute in legea bugetara anuala.