In vest, administratia publica se face cu implicarea localnicilor. Din acest punct de vedere, Timisoara este unul dintre exemplele de bune practici. In orasul de pe Bega, primul buget participativ din istoria municipiului s-a incheiat cu 8 proiecte castigatoare, propuse si votate de cetateni.
7000 de timisoreni au votat in cadrul acestei campanii derulate de autoritatile municipal si toate propunerile de proiect vor fi analizate, daca nu pot fi introduse in proiectele deja existente ale primariei sau daca pot fi adoptate de departamentele de specialitate in proiectele viitoare.
Primarul Dominic Fritz a declarat: „Este prima campanie in care timisorenii au putut nu doar sa voteze, ci s-au si implicat direct in propunerea proiectelor care sa creasca nivelul calitatii vietii din comunitatea lor. Le multumesc tuturor celor care s-au implicat. Am primit peste 50 de proiecte de o calitate excelenta si chiar daca banii ajung doar pentru 8 dintre ele, nu aruncam nimic la gunoi. Dimpotriva, am rugat echipa din primarie sa ”adopte” in proiectele pe care le facem, cat mai multe din propunerile primite. Ma bucur ca am initiat acest mecanism de bugetare participativa, prin care sa primim cat mai multe propuneri care sa imbunatateasca si calitatea proiectelor gandite in primarie, dar si viata in cartiere”.
Proiectele castigatoare sunt:
-Vizibilitatea mijloacelor de transport in comun aflate pe traseu – 1.465 voturi – 400.000 lei.
Instalarea de dispozitive GPS in mijloacele de transport in comun ale STPT aflate pe traseu, preluarea informatiilor in timp real pe un server centralizat si afisarea acestora pe o harta electronica a orasului/zonei metropolitane, cu posibilitatea de a filtra dupa numarul liniei/liniilor de transport de interes pentru utilizator.
-Toalete publice in parcuri – 1.399 voturi – 400.000 lei.
-Imbunatatirea calitatii pistelor de biciclete (cele mai des folosite) – 1.254 voturi – 400.000 lei.
-Laboratorul digital – 1.200 voturi – 400.000 lei. Acest laborator digital inteligent va fi dotat cu tehnologie de ultima generatie: calculatoare cu softuri de design grafic incluse, tabla interactiva, roboti educationali multifunctionali, imprimante 3D, ochelari VR, la care vor avea acces gratuit toti elevii scolilor si liceelor din Timisoara. Va fi amenajat la Liceul Moisil.
-Paduri urbane miniaturale – 1.187 voturi – 400.000 lei. Sunt propuse urmatoarele zone: Piata Consiliul Europei, Pasaj Jiul, zona locomotivei; intersectia Punctele Cardinale; intersectia Barnutiu – Kogalniceanu; intersectia Aradului, Alexandrescu, Marginii; intersectia Rebreanu, Brancoveanu; intersectia Rebreanu, Sagului; in vecinatatea Shopping City, Bulevardul Dambovita – depou STPT, zona AEM.
-Hub Educational Comunitar Incluziv Scoala-Familie-Comunitate – 1.108 voturi – 400.000 lei.
-Dotarea scolilor din Timisoara cu dulapioare pentru elevi – 1.021 voturi – 400.000 lei.
-Treceri de pietoni mai sigure! – 960 voturi – 400.000 lei. Inaltarea trecerilor de pietoni la nivelul trotuarelor, fara a aduce modificari ulterioare infrastructurii actuale si introducerea iluminatului ecologic al trecerilor de pietoni pe timp de noapte.