Partidele politice au inceput sa-si faca deja calcule si sa pregateasca strategii pentru campaniile viitoare. Scena politica romaneasca pare totusi intr-o campanie permanenta, avand in vedere disputele dintre reprezentantii partidelor aflate in prima linie. Cel mai recent sondaj INSCOP, realizat la comanda Partidului National Liberal ofera o perspectiva a preferintelor romanilor si un top al partidelor.

Potrivit datelor colectate in luna februarie 2023, comparative cu decembrie 2022, se inregistreaza o mentinere a preferintelor pentru PSD (crestere de 0,2%), o crestere de doua procente pentru PNL (de la 20,2% la 22,3%). AUR se mentine cu 18,2%, iar USR a ajuns la 11,2%. De altfel, cele patru partide politice sunt in prim-plan. Celelalte formatiuni, in frunte cu UDMR si Pro Romania, au sub 5%.

Un alt aspect prezentat de sondaj este legat de manifestarea dorintei de a vota a romanilor. Prezenta la urne a fost slaba la cele mai recente alegeri. Totusi, potrivit datelor INSCOP, 47% dintre romani afirma ca ar merge cu siguranta la urne daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, in timp ce aproximativ 21% au afirma ca nu vor merge la vot.

 

 

Datele au fost culese prin interviuri telefonice, volumul esantionului simplu aleator fiind de 3.000 de persoane, cu varsta de 18 ani si peste, un grad de incredere de 95%.