Sorin Cimpeanu | foto: economica.net

Vești noi pentru elevii care învață în unități școlare aflate în alte localități decât cea în care locuiesc. Transportul va fi decontat, iar sumele vor varia în funcție de numărul de kilometri. Dacă până acum decontarea se făcea până la limita de 50 kilometri, acest prag va fi extins.

Proiectul care a ajuns în ședinț de Guvern de astăzi prevede 100 de milioane de lei destinaţi decontării navetei elevilor. Ministrul Sorin Cîmpeanu a explicat în detaliu procedura după care se va face decontarea.

„În primul rând, faţă de prevederile anterioare, primii trei kilometri nu se mai decontează cu suma de 10 lei, se decontează cu suma de 30 de lei. A doua noutate este aceea a extinderii peste limita de 50 km care exista până acum. Este decontabilă naveta chiar dacă distanţa între şcoală şi domiciliu depăşeşte 50 km. Al treilea principiu este acela al avansării de către Ministerul Educaţiei, prin inspectoratele şcolare judeţene şi şcoli, a sumelor către elevi”, a transmis ministrul.

 

Elevii nu au primit bine vestea. De altfel, aceștia și-au manifestat nemulțumirea față de procedura de decontare.

“La momentul actual, Legea nr. 226/2020 prevede gratuitatea la transportul judeţean. Astfel, elevii se duc şi primesc abonamentul gratuit de la operatorii de transport, pe baza carnetului de elev. În ciuda faptului că a trecut peste un an de la promulgarea Legii nr. 226/2020, aceasta nu a fost încă pusă în aplicare, nefiind prevăzut, încă de la elaborarea bugetului de stat, nici măcar 1 leu  pentru transportul elevilor. Ministerul Educaţiei încearcă să se dezică de responsabilitatea sa, creând impresia în spaţiul public că problema se va rezolva”, au transmis asociațiile de elevi printr-un comunicat comun.

Mai mulți elevi au intrat astăzi în grevă japoneză.