Primariile vor putea folosi fondurile europene pentru infiintarea de centre de colectare pentru deseuri periculoase, provenite din constructii si demolari si deseuri din echipamente electronice. Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor deruleaza in perioada 22 septembrie 2022 – 22 noiembrie 2022, prima runda de atragere de fonduri pentru subinvestitia “Infiintarea de centre de colectare prin aport voluntar din Planul National de Redresare si Rezilienta 2020 – 2026”.

Cu banii europeni, UAT-urile ar urma sa dezvolte centre in cadrul carora cetatenii sa poata preda deseuri voluminoase, inclusiv anvelope sau mobilier uzat, deseuri de echipamente electrice si electronice, baterii uzate, deseuri periculoase, deseuri din constructii si demolari. Totodata, fondurile vor fi folosite si pentru dezvoltarea unui management eficient al deseurilor, prin suplimentarea capacitatilor de colectare separata, pregatire pentru reutilizare si valorificare a deseurilor.

Tinta propusa este construirea si operationalizarea a 565 de centre de colectare cu aport voluntar pana la jumatatea anului 2026. Primariile vor primi de la Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor si un proiect tip pentru construirea centrelor de colectare.
Potrivit informarii transmise de minister, valoarea maxima eligibila este de cel mult 778.720 euro/Centru de colectare prin aport voluntar.