Legea salarizării a dus la anomalii incredibile în administrația publică din România. Diferențele salariale sunt uriașe dintre angajați cu aceeași pregătire, care lucrează în instituții diferite, dar pe funcții similare. Această situație a fost sesizată în repetate rânduri de sindicaliști. Astăzi, ministrul Muncii, Raluca Turcan, s-a întâlnit cu reprezentanții Asociației Comunelor din România. Discuțiile au fost concentrate pe necesitatea elaborării unei noi legi a salarizării. Motivul îl reprezintă tocmai inechitățile în salarizare.
„Pentru aceeași funcție, aceeași pregătire, sunt acum salarii de bază diferite. Concret, un consilier superior gradația 5 în administrația locală (într-o primărie de sector) are un salariu de bază, în timp ce aceeași funcție în administrația centrală (într-un minister) este remunerată cu totul diferit, respectiv cu un salariu mult mai mic. Diferența între doi angajați cu aceeași funcție, aceeași pregătire și care fac același lucru, nu are nicio logică. Alt exemplu, un consilier grad profesional superior (S) angajat la Consiliul Județean câștigă cu peste 4.000 de lei în plus față de un angajat cu aceeași funcție, dar într-o primărie de comună. Deci pentru aceeași pregătire, aceeași funcție, aceeași răspundere avem o diferență de 800 de euro lunar pentru unii, respectiv de aproape 10.000 de euro anual”, a precizat ministrul, într-o postare pe pagina de socializare.
Raluca Turcan a mai dezbătut alături de aleșii locali problema asigurării unor servicii de asistența socială integrată.
La întâlnirea cu ministrul Muncii au participat printre alții și Emil Drăghici, președintele ACoR și primar al comunei dâmbovițene Vulcana-Băi, dar și reprezentanții filialelor Sibiu, Călărași, Prahova și Dan Cârlan, președintele Corpului profesional al secretarilor generali ai comunelor din România.
Recent, Guvernul a adoptat memorandumul care stabileşte principiile care vor sta la baza reanalizării şi elaborării cadrului legal privind salarizarea bugetarilor.
Ministrul Muncii a explicat faptul că vor fi reanalizați coeficienţii de ierarhizare pentru fiecare familie ocupaţională de funcţii bugetare şi unele sporuri vor intra în salariile de bază. Sporurile care vor rămâne după includerea unora în salariile de bază nu vor depăşi 20% din salariul de bază plătit individual. Totodată, ministrul a precizat că se dorește ca salariul în plată de bază să fie acelaşi pentru toată lumea, precizând că în prezent sunt angajaţi în sistemul public plătiţi la nivelul de salarizare din 2019 şi alţii la un nivel de salarizare posibilă în anul 2022.