Menajerele, bonele, cei care se ocupă de îngrijirea animalelor de companie sau care în prezent desfășoară activități de zidărie contra cost, dar fără contracte, ar putea intra în legalitatea și beneficia de pensie și asigurare de sănătate. Ministerul Muncii are în plan reglementarea activităților casnice. Anunțul a fost făcut de Raluca Turcan.

„Am dezbătut astăzi reglementarea activităților casnice cu reprezentanții patronatelor și ai sindicatelor, având cu toții convingerea că acest demers va aduce o serie de avantaje pentru piața muncii și pentru sistemul public de pensii, dar mai ales pentru toți cei care astăzi muncesc în acest fel, fără a fi asigurați medical și fără a putea să obțină un drept de pensie”, a explicat ministrul.

Raluca Turcan | foto: facebook.com/RalucaTurcan

Potrivit datelor INS, avem 39% din populație inactivă și estimăm că aproximativ 1,2 milioane de persoane ar putea obține aceste drepturi odată ce activitățile casnice, care în prezent se desfășoară majoritar la negru, vor fi reglementate corespunzător.

„Efectele acestui proiect vor consta în reducerea muncii nedeclarate, în introducerea de categorii profesionale care nu se regăsesc în prezent în piața muncii și în creșterea numărului celor care vor plăti contribuții de asigurări sociale pentru a avea acces la servicii medicale ori la obținerea unui drept de pensie. Ne dorim ca aceste activități să fie accesibile șomerilor indemnizați și beneficiarilor de venit minim garantat și lucrăm pentru a obține cea mai bună variantă tehnică, astfel încât activitățile casnice să fie suficient de atractive pentru ca oamenii să prefere să lucreze legal, nu la negru”, a scris Raluca Turcan, ministrul Muncii, într-o postare pe pagina de socializare.