Guvernul Cîţu a fost demis prin moţiune de cenzură, marţi, în Parlament. Astfel, desemnarea unui nou premier a ajuns în mâinile preşedintelui.

Săptămâna trecută Iohannis a anunţat că va începe procesul de consultări cu întârziere spunând că va mai lăsa timp de gândire partidelor. „În temeiul prevederilor art. 85 alin. (1) şi ale art. 103 alin. (1) din Constituţia României, Preşedintele României, Klaus Iohannis, a invitat la Palatul Cotroceni preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de Prim-ministru”, transmite Preşedinţia.

Ce propuneri au partidele

PNL

Partidul Naţional Liberal a anunţat că propunerea de premier este Florin Cîţu, dar acesta nu va fi înaintată preşedintelui dacă nu există şi o coaliţie care să o susţină. „Având în vedere că în acest moment nu avem o majoritate în Parlamentul României, la aceste consultări, PNL nu va face o nominalizare de premier. Partidul Naţional Liberal a decis în şedinţa Biroului Executiv Naţional, că în eventualitatea în care se conturează o majoritate parlamentară, nominalizarea PNL, pentru funcţia de prim-ministru, la consultările de luni, de la Palatul Cotroceni, va fi Florin Cîţu, prim-ministrul interimar, preşedintele PNL”, anunţat partidul într-un comunicat de presă.

PSD

PSD nu va merge, cel mai probabil, la consultările de la Cotroceni, cu o propunere de premier. O decizie finală va fi luată în acestă dimineaţă în Consiliul Politic Naţional al partidului, a declarat, duminică, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu. PSD a înaintat în spaţiul public ideea unui guvern tehnocrat care să treacă România peste iarnă şi să pregătescă alegeri anticipate în primăvara anului viitor.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, înaintea consultărilor cu președintele Klaus Iohannis, că „dacă avem o majoritate, revenim la guvernare”. Liderul social-democraților spune că nu va susține un guvern minoritar PNL.

Întrebat dacă ar susține un guvern minoritar PNL care să nu fie condus de Florin Cîțu, Marcel Ciolacu a răspuns: „Este exclusă această variantă”.

„Dacă avem o majoritate, revenim la guvernare”, a mai spus acesta.

USR PLUS a anunţat în repetate rânduri că susţine o coaliţie cu PNL şi UDMR, dar cu o condiţie clară: o altă propunere de premier decât Florin Cîţu. „Împreună cu PNL şi UDMR suntem dispuşi să discutăm refacerea coaliţiei de guvernare cu un program de reforme şi un calendar foarte precis. Există şi varianta ca USR PLUS să rămână în opoziţie, dacă PNL intenţionează să facă o altă majoritate cu PSD”, a declarat recent Dacian Cioloş. USR PLUS are pregătită şi o variantă de premier în persoana preşedintelui Dacian Cioloş, dar în lipsa unei majorităţi în Parlament varianta nu este una dorintă.

AUR

Co-preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că a purtat discuţii cu Marcel Ciolacu pentru susţinerea unui guvern de tehnocraţi, care să pregătească alegerile anticipate. O variantă de premier ar fi, potrivit liderului AUR, Călin Georgescu.

UDMR

Partidul susţine varinata refacerii coliţiei PNL- USR PLUS- UDMR. Partidul l-a susţinut pe Florin Cîţu în conflictul cu USR.